Pagini

Igiena interna a corpului

Auzim din copilarie despre igiena externa a corpului, dar stim foarte putine despre igiena interna. Totusi, starea organelor noastre interne determina in foarte mare masura aspectul nostru extern.

Nu multi dintre noi stiu ca intestinul gros al unei persoane adulte contine intre 8 si 15 kg de material fecal intarit pe care il caram de-a lungul vietii dupa noi. De obicei, dupa 40 de ani, intestinul nostru gros este asa de plin de acest material, incat inhesuie alte organe si afecteaza functionarea ficatului, a rinichilor sau a plamanilor. Este o cauza importanta a multor boli. Sa explicam cum functioneaza:


Intestinul gros este ca un vas care contine sol fertil sub forma de mancare digerata. organismul este ca o planta. Peretii intestinului gros sunt captusiti cu mici radacini care, precum radacinile unei plante, absorb substantele nutritive din sangele nostru. Fiecare grup de radacini hraneste un anumit organ. Resturile nefolositoare sunt aruncate. Ce se intampla cu mancarea nedigerata?

Pe timpul urmatoarei mese, o noua bucata nedigerata se adauga uneia vechi si tot asa. Mancarea nedigerata se lipeste de peretii intestinului gros. Caram astfel cateva kilograme din aceste bucati. Nu este greu sa va imaginati ce se intampla cu mancarea "stocata" pentru multi ani la temperaturi de 36 °C. Intestinul continua sa execute functia de absorbtie sub stratul acesta de murdarii si livreaza toxine, substante cancerigenecatre organism. Evident, acesta nu este un material bun pentru constructia celulelor sanatoase. Toxinele circula odata cu sangele si degradeaza treptat sanatatea noastra, formand depozite pe peretii vaselor de sange sau in articulatii.

Depozitele de material fecal stagnant formeaza straturi intaritoare. Imensa cantitate de reziduuri apasa organele interne, mutandu-le din locurile lor initiale, creeaza presiune asupra diafragmei, scazand capacitatea plamanilor. Ficatul este impins din locul sau; exista presiune asupra rinichilor; intestinul subtire nu are indeajuns loc pentru a se misca; sistemul genital urinar al barbatilor devine inghesuit. Sectiunea de jos a rectului este supusa celei mai mari presiuni: venele suprasolicitate se maresc si formeaza cheaguri de sange. Un intestin gros otravit poate cauza numai probleme si dignosticele de boli sunt imprevizibile. In cel mai rau caz, stadiile finale de cancer, drumul reziduurilor in intestinul gros este blocat complet, iar organismul moare otravit de propriile toxine.