Pagini

Curatarea dintilor

Fara indoiala, stim mai multe despre curatarea externa a corpului decat despre cea interna, insa aceasta nu are intotdeauna efectele asteptate. Spalarea regulata a dintilor, uneori de doua trei ori pe zi este un obicei
bine stabilit pentru foarte multe persone. Ne spalam bine pe dinti si folosim pasta de dinti de cea mai buna calitate insa multi dintre noi nu stiu cum sa combata degradarea dintilor si a gingiilor. Ce rost are?



In primul rand periutele de dinti ne ranesc dintii pe masura ce ii spala. Periutele rigide ne ranesc gingiile. Particule de mancare intra in ranile lasate si incep sa putrezeasca cauzand infectii. In al doilea rand, periutele nu imbunatatesc circulatia sangelui in gingii pentru ca nu le maseaza. In al treilea rand, periutele sunt infectate cu bacterii. Din aceste cauze, chiar si spalarea regulate si riguroasa nun e fereste de carii (cauzate de procesele chimice la suprafata dintilor) sau parodontoza ( infectie bacteriana sub gingii, care afecteaza tesutul si structura osoasa ce sustine dantura) Acestea cauzeaza nu numai dureri, ci si alte boli precum inflamarea articulatiilor, tensiune arteriala crescuta, afectiuni ale rinichilor, inimii sau stomacului, functionarea defectuasa a ochilor, nasului sau urechilor. Cum putem evita toate acestea? Putem urma exemplul yoghinilor, care au initiat tehnicile de curatare a corpului. Ei considera folosirea regulata a periutelor o igiena defectuoasa. In loc de acestea, ei folosesc periute de unica folosinta sub forma unor tulpini sau mladite. Parul, lamaiul, coacazul, zmeurii, pinii sau molizii sunt alegeri bune. Luati o mladita de 15 cm de pin sau molid si mestecati-o la un capat pana seamana cu o periuta. Obtinem deja un efect de dezinfectare datorita catorva compusi care se regasesc in acesti copaci. Apoi putem folosi capatul ros pe post de periuta ca sa curatam dintii sis a masam gingiile.

Unul dintre cei mai cunoscuti producatori de pasta de dinti a fost recent dat in judecata pentru continutul ridicat de fluor din produsele sale, avand ca rezultat moartea unor copii care au inghitit pasta de dinti in timp ce se spalau. Pentru a evita astfel de tragedii, parintii ar trebui sa isi supravegheze atent copiii si sa ii impiedice sa inghita pasta. Maestrii yoghini nu folosesc pasta de dinti deloc. Ei folosesc un amestec de saruri sub forma de pudra amestecata cu ulei.

Pentru cele mai bune rezultate trebuie sa ne spalam dintii timp de 3-5 minute (in medie persoanele se spala 30-40 de secunde). Japonezii isi pastreaza dintii sanatosi si curati fara sa foloseasca periutele de dinti. Ei pun pasta de dinti pe degetul aratator si isi curate dintii. Aceasta este o metoda buna de a curate si intari dantura si de a masa gingiile.
Metoda cea mai preferata si cea mai utilizata consta intr-o combinatie a metodelor mentionate mai sus.

Prepararea pastei de dinti: preparati un amestec de o lingurita de lamiae, o lingurita de ulei vegetal, doua lingurite de pasta de dinti, jumatate de lingurita de bicarbonate de calciu, jumatate de lingurita sare, jumatate lingurita de ghimbir pudra. Amestecati bine si pastrati intr-un recipient inchis la culoare. Bagati degetul aratator in acest amestec si curatati-va dintii si masati-va gingiile timp de unu doua minute pe fiecare parte. Apoi, periati-va dintii timp de un minut. Curatati-va gura folosind multa apa.
Apoi beti o ceasca de ceai verde. Acesta previne formarea cariilor si distruge microorganismele ce afecteaza smaltul dentar.