Medicina chinezeasca din antichitate considera respiratia prin nara dreapta ca fiind solara si pozitiva (cresterea energiei pozitive din organism), in timp ce nara stanga era considerate negativa si lunara. Pentru a mentine echilibrul bioenergetic, trebuie sa putem respira liber pe ambele nari.
Praful care intra in nas este prins in mucozitatea din pasajele nazale si este eliminate de miscarile firelor de par microscopice numite cilia. Mucozitatea nazala are calitati antiseptice si poate omora bacteriile. Aerul pe care il respiram contine atat de mult praf, incat mecanismele de aparare si servetelele igienice nu mai fac fata sa-l curete. Astfel, respiratia normala devine imposibila, fapt ce influenteaza compozitia si circulatia sangelui nostrum si conduce la tulburari de somn, tulburari ale sistemului nervos sau digestiv. Persoanele care sufera de raceli cronice imbatranesc mai repede, sufera de tulburari de vedere si de tiuituri in urechi.
Imposibilitatea de a respira prin ambele nari in acelasi timp duce, in timp, la declinul sanatatii. De aceea, la orice varsta, trebuie sa includem in igiena noastra zilnica si curatarea narilor si a cailor respiratorii prin irigarea cu o solutie. Iata care este tehnica:
Dizolvati doua varfuri de cutit de sare si bicarbonate de sodiu si jumatate de lingurita de miere in jumatete de cana cu apa calduta. Puneti solutia intr-un recipient si taiat un orificiu in varful recipientului pentru a permite iesirea solutiei. Acoperiti o nara cu degetul, puneti sticluta in cealalta nara si trageti solutie pana iese pe gura. Repetati solutia si pentru cealalta nara. Folositi metoda pana terminati solutia. Cand veti stapani tehnica, puteti dubla cantitatile folosite. Folositi aceasta metoda dimineata sau seara, de doua sau trei ori pe saptamana. Din cand in cand puteti folosi jumatate de ceasca de extracte de menta sau musetel pentru a beneficia de calitatile antiseptice si aromatice.
Irigarea nasului stimuleaza terminatiile nervoase si membrana mucoasei. Ajuta la mentinerea unui nivel adecvat de umezeala in interiorul nasului. Irigarea nasului este cea mai eficienta metoda de a combate multe dereglari ce provin din cavitatile nazale. Este cea mai buna terapie impotriva racelilor cronice si are un efect tonic asupra creierului si a sistemului nervos. Irigarea nasului cu apa de mare este de asemenea foarte eficienta. Observatie: In timpul irigarii nasului cu apa de mare, la inceput veti simti arsuri si intepaturi. Asta se intampla din cauza ca mucoasa este bolnava si afectata. Aceste senzatii neplacute vor disparea dupa trei patru irigari.
Multi laringologi sunt impotriva irigarilor nazale si prescriu in schimb picaturi nazale. Insa pacientii care folosesc aceste picaturi si au mucoasa nazala uscata si nu obtin rezultate prin aceasta metoda, pot apela cu incredere la irigarile nazale. Ceea ce demonstreaza practica este de multe ori diferit fata de ceea ce ne invata teoria. Dupa cateva irigari, mucoasa nazala devine sanatoasa si puternica, puteti uita de raceli si veti putea respira din nou cu ambele nari.